Close

Arhiva

IMPERATIV JE UBRZATI TRANSFER ZNANJA

Moramo da učimo jedni od drugih,  da delimo i znanja i probleme, kako bismo brže sustizali napredni industrijski svet – rekla je Vidosava Vida Džagić, pomoćnik direktora privredne komore Beograd, otvarajući prvu radionicu na temu Primena industrijskih robota u procesu utomatizacija proizvodnih procesa, održanu danas u Kompaniji Metalac u Gornjem Milanovcu.

Za više od 50 inženjera, direktora i vlasnika uglavnom malih i srednjih preduzeća iz Beograda, Kragujevca, Valjeva, Kraljeva, Gornjeg milanovca, Čačka, Požege i Užica  tema nije bila nova – ali potreba da razmene znanja i iskustva je bila očigledna.

Polazeći od uvida koje je donelo istraživanje Ekonomskog fakulteta I PKS na temu Industrija 4.0. – najveća potreba u automatizaciji proizvodnih procesa jeste naći lakši i jeftiniji put do novih znanja i novih veština. Sve sa ciljem da se ostvari kontinuirano unapređenje kvaliteta uz smanjenje troškova i praćenje performansi u realnom vremenu.

Upravo zato su Komora glavnog grada i Mašinski fakultet iz Beograda u Metalcu započeli seriju radionica  koje će biti posvećene automatizaciji nproizvodnih procesa. Prva je bila posvećena metalskom kompleksu, a naredne će se baviti i drugim industrijskim oblastima – od prehrambene do industrije guma i plastike.

I dok su ukupna ponuda robota, prednosti i nedostaci u praksi – o čemu je govorio Robert Klaček, predstavnik najvećeg svetskog proizvođača robota FANUC AUTOMATION -a, – bili poprilično poznati, interesovanje je posebno privukao aspekt njihove implementacije i integracije u proizvodni proces, o čemu su govorili njihovi partneri, predstavnici dve firme iz Srbije: Tehno-soft i Profi-cut.

Opšti utisak je da naše inženjere i privrednike intrigira pre svega planiranje automatizacije i nalaženje rešenja za male serije uz veliku fleksibilnost, što je jedan od najčešćih izazova sa kojima su realno suočeni poslednjih godina. Izmedju evidentnog odliva radne snage i činjenice da je za mnoge procese ona još uvek jeftinija od investicije u robote sa jedne strane, i imperativa kvaliteta, rasta produktivnosti I smanjenja troškova, t sa druge strane – jasno je da struka i vlasnici kapitala itekako imaju o čemu da razgovaraju.