Metalac Grupa - Članci poređani po datumu: jul 2017

Studenti industrijskog dizajna kreiraju za Metalac

Objavljeno u Vesti

Studenti industrijskog dizajna kreiraju za Metalac 2

STUDENTI INDUSTRIJSKOG DIZAJNA KREIRAJU ZA METALAC
Tri osnovna kriterijuma bila su: inovativnost i mogućnost razvijanja projekta u budućnosti; kompletnost projekta i mogućnost uvođenja u proizvodnju; komercijalni potencijal. Najbolji u kategoriji „Dizajn tuš panela od Granmatrix-a" je rad Mihaila Stanića i Mladena Nikolića. Za dizajn umivaonika nagrada ide Emi Pehlivanović , a za ručicu tiganja Đurđi Garčević.

Stalni napredak i praćenje novina u dizajnu preduslov je uspešnog poslovanja i pozicioniranja na tržištu. Stoga je Metalac i ove godine, u saradnji sa katedrom za industrijski dizajn FPU iz Beograda, raspisao konkurs za idejno rešenje novih proizvoda u tri . Učesnici konkursa, studenti III i IV godine na programu Industrijski dizajn, pod mentorstvom svojih profesora, pokazali su ozbiljan i sistematičan pristup u osmišljavanju novih proizvoda.

U prilično podjednakoj konkurenciji, dominirao je minimalistički dizajn, moderan, ravnih linija, sa svedenim detaljima koji razbijaju formu i daju joj dinamiku i tok. Žiri koji su činili profesori Odseka za industrijski dizajn i predstavnici Metalca je poprilično jednoglasno doneo sve odluke.

Inače, radovi sa konkursa bili su izloženi tokom juna na FPU, a kako je najavio šef katedre za ibndurstrijski dizajn profesor Vladimir Zagorac, tokom leta će biti predstavljeni još dva puta.
– objasnio je Jovica Zdravković, direktor sektora.

Studenti industrijskog dizajna kreiraju za Metalac 1

Metalac beleži 10% rasta

Objavljeno u Vesti

vesti 10 posto rast

METALAC BELEŽI 10% RASTA – PROIZVODNJA SKRAĆUJE REMONT
Koja god su nam se vrata odškrinula, mi smo ih otvorili. Imam ozbiljnih razloga da verujem da će i ove godine ukupan prihod Metalca biti značajno iznad 100 miliona evra. Udarni deo godine tek dolazi. Dosta poslova je već ugovoreno. Povećali smo broj kupaca, posebno na američkom i francuskom tržištu. Imamo 30% rasta u Rusiji. Ozbiljno rastemo u programima bojlera i sudopera. Jednom rečju – svaka vrata koja su se odškrinula, mi smo ih otvorili! Naši kapaciteti su popunjeni. Mi smo sada u situaciji da u julu skraćujemo remont na tri nedelje. Pun kolektivni julski odmor će imati samo fabrika sudopera. Naša najveća fabrika posuđa počinje proizvodnju sedmicu ranije. Fabrika bojlera će primiti novih 20 radnika i neće ni prekidati proizvodnju – kaže generalni direktor metalca Petrašin Jakovljević

Sa oko 42 miliona realizacije, Metalac je premašio prošlogodišnje polugodište za 10%. Više od 45% ukupne realizacije donela su Metalčeve fabrike posuđa, sudopera, bojlera, ambalaže, autodelova; dok je 55% došlo od trgovačkih pre4duzeća u Srbiji i ninostranstvu.

Najveći rast imali su Metalac bojler (28%) i Metalac inko (11%), dok je Metalac posuđe napravilo izvrsnih 4% rasta u odnosu na inače veoma uspešno polugodište prethodne godine.
Jedino je Metalac FAD bio značajno ispod plana i sa padom od oko 6%.

Među domaćim trgovačkim preduzećima, najveće učešće sa čak 34% ima Metalac proleter, iza kojeg je Metalac market sa skoro 32% i Metalac home market Novi Sad sa 23%. Trgovačka društva u inostranstvu ostvarila su ukupno 5,7 miliona evra, od čega skoro 63% učešća ima preduzeće u Moskvi – Metrot.

Pitaju me često u poslednje vreme šta najviše doprinosi kontinuiranom rastu Metalca na svim poljima. Ja nemam dilemu da je na prvom mestu poverenje u kompaniju Metalac izgrađivano godinama. Drugo, naš stav da negovanje dugogodišnjih partnerstava nema alternativu. I konačno, upornost i posvećenost Metalčevih radnika. Sve ostalo potpada pod ova tri preduslova i za nas se podrazumeva. Zato je i moguće da brend Metalac poželjnim u svojim akcijama odabiraju i tako veliki brendovi poput Koka Kole, Grand kafe i sličnih, što se nekada nije moglo ni zamisliti – kaže petrašin Jakovljević, generalni direktor Metalca.

Naravno , za Kompaniju je posebno znaćajan dalji rast u kor biznisu – proizvodnju posuđa. Preduzeće Metalac posuđe je sa ukupno 11,8 miliona evra, zabeležilo skoro 4% rasta u odnosu na izuzetno uspešnu prethodnu godinu. Pritom je oko 65% realizacije došlo od izvoza u 23 zemlje. I dok su neka tržišta stagnirala, poput Hrvatske, usled poznate situacije sa Agrokorom, zabeležen je rast izvoza u Rusiju, Francusku, SAD, BIH itd, a otvorila su se i neka nova tržišta, poput Bugarske, gde je veoma uspešno sprovedena prva akcija lojalnosti kroz lanac Lilly. I na domaćem tržištu značajan deo aktivnosti su povukle akcije lojalnosti, ali ne toliko koliko se očekuje na jesen.

Iz fabrika posuđa je sa proizvodnjih tralka za šest meseci izašlo 3,2 miliona jedinica. Ali, kapaciteti su postali tesni. Kako bi uspešno odgovorili na povećanu tražnu i zadate rokove, ove godine će kolektivni julski odmor biti skraćen sa četiri na tri nedlje. Investicije od oko 600 hiljada evra trebalo bi da podignu ukupnu.