Metalac obeležio Dan preduzeća sa 27% rasta u odnosu na prvi kvartal prošle godine

20160404 084051

Uz godišnjicu dodatno penzijsko osigurnanje za još 36 radnika, pa sada ima ukupno 330 zaposlenih čiju je lojalnost Metalac nagradio na ovaj način. Takođe, danas je 67 radnika dobilo jubilarne nagrade za 20, 30 i 40 godina neprekidnog rada i posvećenosti Kompaniji.

Metalac je tako obeležila 4. april, Dan preduzeća, podsećajući se na činjenicu da je jedna od danas najuspešnijih kompanija u Srbiji, započela zapravo pre 57godina u Gornjem Milanovcu, spajanjem dve zanatske radionice sa ukupno 37 radnika.

Danas Metalac grupa ima 14 preduzeća, 2000 zaposlenih, 5 fabrika u Gornjem Milanovcu, koje proizbode posuđe, sudopere, bojlere, kompozitne materijale, automobilske delove i ambalažu. Ostalo su trgovinska preduzeća u zemlji i inostranstvu. Metalac izvozi u oko 30ak zemalja sveta.

Nahjvažnije je naravo da je reč o jednoj od najzdravijih kompanija u Srbiji. Tako je upravo objavljeno da je Metalac uspešno završio i prvi kvartal 2016. Sa 18,2 miliona eura ukupne realizacije plan je ostvarien sa 114% uz čak 27% rasta u odnosu na isti period prethodne godine.

Pet proizvodnih društava učestvuju u ukupnoj realizaciji sa 8,6 miliona eura, odnosno 47% i skoro sva beleže rast, najviše kor biznis Metalac posuđe sa oko 32% boljom realizacijom nego u prvom kvartalu 2015. Pet trgovačkih preduzeća na domaćem tržištu ostvarilo je skoro 7,5 miliona eura prometa, što predstavlja 41% ukupne realizacije Metalac grupe i takođe su sva zabeležila rast koji na nivou cele “domaće trgovine” iznosi skoro 19%. Rast postoji i na nivou ukupnog prometa četiri trgovinskih preduzeća u inostranstvu i to za prosečnih 24%, ali njihovo ukupno učešće u realizaciji Metalac grupe je sišlo na oko 11,5%. Naime, treba imati u vidu da i Metrota i Metalac Ukraina pomake realno prave u odnosu na značajno niža ostavrenja u prethodnih par godina, kada je došlo do velikog pada prodaje zbog poznatih razloga. Jedino Promometal iz zagreba beleži pad od preko 20% u odnosu na prvi kvartal 2015.

U svakom slučaju za konačnu ocenu upešnosti kvartala Metalac ipak čeka da prihodima suprostavi rashode pa tek onda zaključi koliko realno može biti zadovoljan.