Auto delovi FAD i dalje put svetskih tržišta

Uprava kompanije Metalac obišla 25. decembra pogodne preduzeća Metalac FAD.

 

Nepuna 4 meseca nakon ulaska u dojučerašnju fabriku u komšiluku  koja je postala 14 preduzeće Metalac Grupe,  već su  uočljive  promene i jasna namera rukovodstva da čuvene atutomobilske delove FAD ponovo pozicionira na domaćem i inostranim tržištima. U to se uverila i uprava Kompnije, na čelu sa presdenikom Dragoljubom Vukadinovićem, koja je 25. decembra obišla pogone i razgovarala sa rukovodstvo m Metalac FADA.

Sve naše aktivnosti bile su fokusirane na dva koloseka: sa jedne strane, servisirati sve postojeće kupce i obezbediti kontinuitet u proizvodnji i isporukama, a sa druge, strane, stvoriti što bolju osnovu sa koje ćemo startovati u 2016. godini.  Na domaćem tržištu obišli smo sve značajne aktuelne i potencijalne kupce, kako bismo ih upoznali sa budućim planovima. Kontaktirali smo gotovo sve ino kupce sa kojima je FAD radio u prošlosti I posetili  dva sajma značajna za ovu branšu – „Agrotehnika” u Hanoveru i „Automehanika” u Šangaju. – rekao je direktor ovog preduzeća Goran Mijatović sa potpunim uverenjem da će se auto delovi FAD  uspešno repozicionirati, a već za narednu godinu najavljuje više od 40%, pre svega na kroz plasman  proizvoda namenjenih komercijalnim vozilima (kamionski program),  ali  i traktorski program koji  ima veliki potencijal  na domaćem i tržištima u regionu.

Istorijski posmatrano, Fad je oko 80% prihoda ostvarivao na ino tržištima, plasirajući proizvode u preko 40 zemalja. Najznačajnije tržište bilo je Nemačka, u kojoj je ranije ostvarivana realizacija od 2,7 miliona evra na godišnjem nivou, a takođe treba istaći i Rusiju, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju, Poljsku, Mađarsku, Rumuniju…

Inače, u Metalac FADu je urađena defektažu opreme koja je bila van funkcije i pripremljen plan remonta,  uređeni su  pogoni i fabrički krug i zbrinut  sav opasan otpad, koji je kumuliran u prethodnim godinama. Krajem oktobra potvrdjeni su  sertifikati ISO/TS 16949 i ISO 9001, koji su neophodni u autoindustriji, a  od januara se prezi na novi informacioni sistem, koji je već implementiran u proizvodnim društvima Metalac grupe.