Takmičenje za najbolje tehnološke inovacije 2015 – polufinale u Metalcu NAJBOLJI ANALITIČARI, EKO PLOČA I AMBROZERI

Generalni direktor Metalca  Petrašin Jakovljević  je u pozdravnoj reči istakao da podrška ovom takmičenju nije slučajna, jer Metalac pridaje veliki značaj inovacijama, a posebno radnicima koji tako razmišljaju i rade.  

najbolje tehnoloske inovacije 2015

Drugo polufinale takmičenja NTI 2015. održano je 4. decembra 2015. godine u amfiteatru Metalca, a organizatori su: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, Privrednom komorom Srbije, Zavodom za zaštitu intelektualne svojine i Radio televizijom Srbije.
Na osnovu prezentacija i odgovora na pitanja, žiri je doneo odluku da u finale prolaze timovi:  Analitičari iz Beograda , sa inovacijom „Izotopski analitički koncept za utvrđivanje autentičnosti vina i alkoholnih pića“; Eko Ploča iz Čačka , sa istoimenom inovacijom iz oblasti građevine (ploče od recikliranog tetrapaka) i Ambrozeri  iz Beograda  , sa inovacijom „Uređaj za uništavanje ambrozije“. Iako bez daljeg plasmana, izvrsne prezentacije imali su i GreenDetectives – Novi Sad, i još 2 tima iz Beograda – Solaris+ i Illuminator.
Za proteklih 10 godina  kroz takmičenje za tehnološke inovacije prošlo je 2.250 timova sa skoro 7.000  učesnika. Na osnovu tih projekata stvoreno je više od 745 preduzeća sa nekoliko stotina radnih mesta“ – rekao je koordinator takmičenja prof.dr. Dragan Povrenović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, istakavši još jednom da je najvažniji cilj  ohrabriti ljude koji imaju želju da u životu nešto novo naprave i pomoći im da to i realizuju.