Na regionalnom konkursu „Nove uspomene“ - 235 radova iz 10 zemalja

Prva nagrada dodeljena Nini Čačković iz BIH za kolekciju „One two three“, druga nagrada pripala je kolektivu „Studiolav“ iz Grčke, za rad „Graphitecture“, dok je treća nagrada otišla u ruke Jelene Bošković iz Srbije za rad „Birdy nam nam“.

NOVE USPOMENE

Specijalne nagrade sručnog žirija dobili su i: Teja Kleč iz Slovenije za rad „Od Vardara do Triglava“, Dženan Hajrović, Samir Mavrić i Sead Nailović iz Srbije za kolekciju „Modern etno i retro“, Ozana Ursić i kolektiv NJI3 iz Hrvatske za rad „Yu cook“, dok je specijalnu pohvalu stručnog tima „Metalac“ dobila Ana Ćuzović iz Srbije za rad „Paunica“.

Podsećamo, konkurs „Nove Uspomene“ raspisan je u saradnji sa organizacijom Mikser i Balkanskom dizajnerskom mrežom, sa ciljem da dobijemo redizajn naših kultnih modela klasičnih posuda i njihov novi život u savremenom kontekstu. Konkurs je, nakon produžetka, završen u oktobru, a najbolje predloge je odabrao stručni žiri koji čine eminentni regionalni eksperti za grafički i industrijski dizajn i komunikacije: Slavimir Stojanović (grafički dizajner, Srbija), Ivana Borovnjak (industrijski dizajner, Hrvatska), Nikola Radeljković (industrjski dizajner, Hrvatska), Slobodan Jovanović Coba (grafički dizajner, Srbija), Jelena Matić (industrijski dizajner, profesorka Šumarskog fakulteta), kao i stručni timovi „Miksera“ i „Metalca“.

Najbolji autori će dobiti ne samo novčane nagrade, već i trodnevnu stručnu praksu u Metalac posuđu, kao i poklon set sa aplikovanim nagrađenim dekorom. Takođe, u okviru sajamskog nastupa u Frankfurtu u februaru 2016, deo postavke će biti posvećen izložbi „New ideas – new memories“. Pre toga, uz dodelu nagrada najboljima, 26. januara u galeriji Mikser House-a biće predstavljeno čak 30-ak radova koji su privukli pažnju žirija, a najavljene su i izložbe na dizajn festivalima u regionu.