FAD ušao u porodicu Metalac

Nakon potpisivanja ugovora 31. avgusta 2015. Godine Metalac je i zvanično postao vlasnik Fabrike automobilskih delova FAD u neposrednom komšiluku, koju je kupio na aukciji za 242 miliona dinara. Firma je integrisana pod korporativni kišobran grupe i registrovana kao Metalac FAD, dok će njegovi proizvodi za automobilsku indrustriju zadržati tržištu poznato robno ime - FAD. Metalac odmah ulaže milion eura da pokrene proizvodnju.

 


FAD nije ono što je bio pre deset godina. Jedina naša prednost je što nemamo obavezu ni prema kome. Sve knjige se zatvaraju, otvaraju se novi računi, zapošljavamo ljude i krećemo od nule. Naravno, nasledjujemo deo tržišta i robno ime koje je i u svetu i u Srbiji sinonim za kvalitet. Moraćemo puno da investiramo. Ići ćemo korak po korak, ali svakako ćemo odmah uložiti milion eura u materijal i remont opreme kako bismo pokrenuli proizvonju. Najpre ćemo zaposliti oko 100 ljudi sa ciljem da ih za nekoliko godina bude 300-350. – kaže generalni direktor Metalca a.d. Petrašin Jakovljević.

 

Za direktora novog preduzeća postavljen je Goran Mijatović, dosadašnji direktor fabrike Metalac Bojler, a rukovodeći tim je zaokružen Goranom Lučićem kao tehničkim direktorom i Marinom Jevtić na mestu komercijalnog direktora. Svi su Metalčev kadar sa višegodišnjim iskustvom na poslovima proizvodnje i izvoza.

 

Inače Fabrika automobilskih delova u Gornjem Milanovcu postoji od 1961. godine, 2006. je prvi put prodata, i tada je krenula nizbrdo, da bi sada septembra 2015. došla pod upravu Metalca. Metalac je kupio imovinu FAD-a bez ikakve obaveze prema skoro 200 zaposlenih. No, prvih 100 „novouposlenih radnika“ će svakako biti iz redova starih, a moguće i onih koji su ranije otišli a bili su dobri majstori i inženjeri.