Istorijat


 

Šta god da je bila namera 1959. godine, počelo je plavim. Umećem u metalu. Metalac je imao boju radničkog mantila. Snažne ruke. Energiju početka. Želju i zapitanost: kako zanatsko umeće pretočiti u industrijsku proizvodnju nečeg što velikoj Jugoslaviji tog vremena treba. 

Iz početničkog lutanja, kratkih izleta u nekoliko proizvodnih programa, kosmički zakonito ljudi se okupljaju oko jedne, integrišuće ideje. Snaga te ideje formatira početno beskonačno plavo. Daje mu smisao. Uređuje, čini prepoznatljivim, zaokružuje. 

I postaje formatirano. Metalac je proizvođač posuđa. Šezdesetih zahuktao, sedamdesetih i osamdesetih lider na domaćem tržištu. Metalac je plavo sa belim i belo sa plavim tufnama. Kreativna igra koja ulazi u svako domaćinstvo. Metalac je kofa, vangla i tepsija svačijeg detinjstva. On je miris bakinih gibanica i kolača, mamine supe i sarmica. Metalac je na svakoj trpezi radničke države u kojoj se pasulj na sto iznosi u loncu koji ima boju sećanja, a lonče hladi svežinom vode iz bunara.  »Pozdrav iz Vrnjačke Banje«. Poklon za venčanje koji se zvao imenima bratstva i jedinstva. Vatra. Porodica na okupu. Muškatle u otpucaloj šerpi. Sigurnost. Radost. Sećanje...

Od tufnica do zvezda. Od posuđa M do m*. Od Zore, Emine, Majde i Takova do Karima, Vege, Granmatrixa. Od kofe do sudopera, bojlera, lanca prodavnica... Od lidera na domaćem ka lideru u globalnim razmerama. Od simbolike vatre oko koje se okuplja porodica, do Lepote promene pod kojom se okupljaju neke nove generacije .. Od fabrike posuđa Metalac do kompanije koja ima 15 preduzeća, pet proizvodnih programa, pet miliona potrošača širom sveta, 88 prodavnica u Srbiji i Crnoj Gori ... Sve pod imenom Metalac.

Danas Metalčevo m ima tri stuba, tri tačke koje nisu samo simbol čvrstog oslonca već i prirodne težnje za daljim rastom i novim idejama. Na tom putu najvažniji resurs su ljudi. Obrazovani, kreativni i obučeni za nove izazove. Sa njima dolazi jedan moderniji jezik, koji se piše drugačijom tipografijom, i simbolima novih generacija.  Jezik razumljiv novom potrošaču, savremenom načinu života. A opet svima blizak i prepoznatljiv – Metalac. 
Metalac kome je dovoljna jedna tufna na plavom.  Ime uz koje zaposleni, potrošači i javnost vezuju atribute stamenosti, stalnog razvoja; vizionarstva i kvalitetnih ljudi. 

Za sve njih i sve nas Metalac je »naš, jak i pravi, hrabar i nepokoriv, oslonac i tradicija... On je  stena, čelik,  patriota, sinonim za čvrste ruke, sigurnost,  poverenje... Ambiciozan, tvrdoglav i  uporan, ali pošten i pouzdan ... Ličnost od znanja, integriteta i poverenja... Čak  ponos, svetionik, Srbija i Evropa!«.   
Zato Metalac nema dilemu čemu nazdravlja, 4. aprila 2009. godine.